Wat is car detailing?

Wat is car detailing?

Iedereen kent de geur van nieuwe auto. Hoe fijn zou het zijn als jouw auto er weer uitziet en ruikt alsof hij net door de dealer geleverd is? Car detailing is precies dat: jouw auto er weer helemaal als nieuw uit laten zien. Bekijk het car detailing proces van LakFinish om jouw auto weer in topstaat te brengen.

Stap 1: auto wassen

We beginnen met het wassen van de auto. We wassen de auto van buiten met de hand. Hierdoor zien we meteen welke onderdelen verderop in het proces meer aandacht nodig zullen gaan hebben. Voor het wassen gebruiken we een zachte washandschoen in combinatie met een Ph neutrale auto shampoo en water. Deze combinatie zorgt ervoor dat de auto gereinigd wordt zonder krassen te maken. Bij het wassen wordt geen enkel onderdeel overgeslagen dus ook wielkasten, naden en kieren worden goed gereinigd. Ook de onderkant van de auto wordt goed schoongemaakt, iets wat elders nogal eens vergeten wordt maar niet minder belangrijk is.

Als de auto goed gewassen is drogen we deze met zachte microvezel droogdoeken en perslucht. Zo blijft er geen residu van het wasproces achter op de schone auto.

Stap 2: auto kleien

De eerste associatie die je hebt bij kleien heeft vast weinig met car detailing te maken. Dat horen we wel vaker. Toch is kleien een belangrijk onderdeel in ons detailing proces. Na de grondige wasbeurt denk je vast dat de auto helemaal gereinigd is. Niets is minder waar. Vooral vogelpoep, insecten, teer en boomsappen kunnen de lak van je auto aantasten. Door je auto te kleien geef je de lak een complete dieptereiniging. Hierbij worden alle diep ingetrokken resten van teer, vogelpoep, insecten en teer afgebroken en verwijderd.

Auto detailing klei wordt gemaakt van petroleumhars gecombineerd met een heel zacht schuurmiddel. Door dit met de hand over de lak te bewegen worden alle ongeregeldheden weggenomen. Ondanks het schuurmiddel kan de klei zonder problemen gebruikt worden op vrijwel alle niet poreuze oppervlakken van de auto zoals de lak, glas, harde plastic onderdelen, de spiegels en vrijwel alle metalen.

Tijdens het kleien kan je met je hand vaak al direct het verschil voelen tussen de gedeelten die al gedaan zijn en nog moeten. Dit verschil zie je zonder lampen vaak niet meer kan je heel goed voelen.

Als je de autolak onder een microscoop bekijken zou dan zou je een erg open structuur zien. Deze open structuur maakt het gemakkelijk voor vuil om binnen te dringen. Normale wasmiddelen, hogedruk reinigers of zelf stoomcleaners kunnen niet goed in deze structuur dringen. De detailing klei komt hier door de flexibele structuur wel bij.

Stap 3: Auto polijsten

Doordat de lak van de auto nu een echte dieptereiniging gehad heeft is het tijd om de lak weer zijn oorspronkelijke sprankeling terug te geven. Dit wordt gedaan door de gehele auto te polijsten. Afhankelijk van de kwaliteit van de lak kan dit in één of meerdere keren gedaan worden. Tijdens het polijsten worden kleine en iets grotere krassen verwijderd. Natuurlijk polijsten wij auto’s alleen met de meest professionele producten en gereedschappen.

Na het polijsten worden alle polijstresten natuurlijk verwijderd met ultra zachte microvezel doeken. Zodat er niets anders overblijft dan een als nieuw sprankelende lak.

Stap 4: Auto waxen

De sprankelende lak die het polijsten opgeleverd heeft wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Door een wax aan te brengen op de lak van je auto wordt deze beschermt tegen externe invloeden. Vuil hecht minder goed aan de lak waardoor je langer genieten kan van het nieuwe uiterlijk van je auto. Ook geeft de wax een nog diepere glans. Er zijn verschillende soorten wax op de markt, ieder met hun specifieke eigenschappen. We helpen graag kiezen welke wax het beste past bij jouw wensen.

Stap 5: Velgen beschermer

Door het rijden en remmen kunnen je velgen erg warm worden. Door deze warmte hecht vuil, bijvoorbeeld van het asfalt of remstof, nog beter aan je velgen. Het resultaat is dat dit vuil bijna niet meer te verwijderen is. Door een wheel-sealant of een wheel-coating toe te passen wordt er een beschermlaag op de velg aangebracht. Deze laag beschermt de velgen zodat er geen vuil aan kan hechten en eventueel vuil er veel gemakkelijk van af te halen is. Verder zorgt deze beschermlaag ook voor een mooie glans van de velgen.

Stap 6: Uitlaat beschermer

Naast velgen wordt ook de uitlaat van een auto warm tijdens het rijden. De combinatie van warmte en vuil zorgt ervoor dat de uitlaat snel smerig wordt en ook niet gemakkelijk te reinigen is. Afhankelijk van hoe erg de uitlaat vuil is kunnen wij deze weer in originele staat herstellen door deze te polijsten of te reinigen. Ter preventie kunnen we er vervolgens ook een hittebestendige keramische coating op aanbrengen. Op die manier blijft de uitlaat er als nieuw uitzien.

Stap 7: Kunststof & Rubbers

Zeker de modernere auto’s bestaan voor hele delen uit kunststof. Door UV-straling, zout en andere invloeden worden kunststof oppervlakken snel dof en mat. Om ook de kunststof onderdelen van je auto er weer als nieuw uit te laten zien maken we gebruik van een trim dressing. Dit is een speciale gel om kunststof en rubbers er weer als nieuw uit te laten zien.

Om alle kunststof en rubbers nog langer te beschermen kan er ook een kunststof coating aangebracht worden. Deze coating zorgt voor een nog langere bescherming van invloeden van buiten.

Stap 8: Interieur reinigen

In de voorgaande stappen hebben we ons gericht op de buitenkant van de auto. In deze stap richten we ons uitsluitend op het auto interieur want ook dit moet gereinigd worden om de auto weer als nieuw te laten stralen.

Met de stoomreiniger kunnen we het gehele interieur reinigen zonder schade aan te richten. Zelfs de meest moeilijk bereikbare plekken kunnen we bereiken en ook grote oppervlakken zoals de hemel kunnen we op deze manier geheel reinigen.

Na het reinigen kan ook een beschermlaag in de vorm van een impregneer aangebracht worden, deze zorgt ervoor dat het auto interieur voor lange tijd als nieuw blijft.

People working on laptops

Benieuwd wat Lakfinish voor jou kan doen?

Iedere auto is uniek en daarom moet onze aanpak ook per auto uniek zijn. Als je contact opneemt dan kijken we samen naar de beste aanpak. Natuurlijk geheel vrijblijvend.